Αξιοθέατα
Κάστρο Αγίου Γεωργίου
Το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου (Περατάτα), γνωστό ως “Κάστρο”, βρίσκετε στο νοτιοδυτικό σημείο του Αργοστολίου, στο χωριό Περατάτα. Η πρώτη αναφορά για το κάστρο γίνετε γύρω στα 1262 και έχει συντηρηθεί στον παρόντα χώρο από το 16ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια της βενετοκρατίας, το κάστρο ήταν πρωτεύουσα του νησιού με έναν πληθυσμό 15.000 που ζούσε στο εσωτερικό του καθώς επίσης και τα περιβάλλοντα χωριά.
Μεταξάτα
Στο χωριό Metaxata μπορούμε να θαυμάσουμε το σπίτι όπου ο Λόρδος Byron, ο διάσημος αγγλικός ποιητής, έζησε για μερικούς μήνες σε 1823, Το άγαλμά του έχει δημιουργηθεί μπροστά από το σπίτι.
Λίμνη Μελισσάνη (Καραβόμυλος – Σάμη)
Η υπόγεια λίμνη προσελκύει έναν τεράστιο αριθμό επισκεπτών. Ανακαλύφθηκε το 1951 από τον σπηλαιολόγο Γ. Πετρόχειλο και χρονολογείτε απο την πρωιμή ελληνιστική περίοδο. Κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού σεισμού ένα μεγάλο κομμάτι από τη στέγη κατέρρευσε, με συνέπεια την αποκάλυψη ενός μοναδικού πανοράματος και έχει να κάνει με τον τρόπος που το φως αντανακλά στην επιφάνεια της λίμνης πράσινα και μπλε χρώματα . Καθημερινά, οι επισκέπτες με βάρκες επισκέπτονται διάφορα μέρη της σπηλιάς, όπου κανεις μπορεί να θαυμάσει τους σταλαγμίτες που κρεμονται από τους τοίχους. Κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας, η σπηλιά ήταν τόπος λατρείας του Θεού ΠΑΝΑ και της νύμφης ΜΕΛΛΙΣΑΝΘΗΣ. Οι ενδιαφέρουσες αρχαιολογικές ανακαλύψεις περιλαμβάνουν το βωμό του Θεού, ενός ειδώλου φιαγμένου από άργιλο καθώς επίσης ενός που απεικονίζει μία γυναικεία μορφή. Σύμφωνα με το μύθο, η νύμφη ΜΕΛΛΙΣΑΝΘΗ αυτοκτόνησε στη λίμνη, επειδή ο ΠΑΝΑΣ αρνήθηκε την αγάπη της. Με τον ίδιο τρόπο, “τα πετρωμένα δελφίνια, που κρεμονται από τους τοίχους”, συνδέονται με το μύθο καθώς πιστεύεται ότι τοποθετήθηκαν εκεί για να στέλνουν τα μηνύματα της νύμφης στο Θεό.
Σπήλαιο Δρογκαράτης (Καραβόμηλος, κοντά στη Σάμη)
Το σπήλαιο της Δρογκαράτης βρίσκεται τρία χιλιόμετρα έξω από την Σάμη. Αφότου έχουν περπατήσει ένα διάδρομο 44 μέτρω οι επισκέπτες , φθάνουν σε μια αίθουσα (30 μ. Χ 40 μ.), η οποία είναι διακοσμημένη με σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Η σπηλιά περιέχει επίσης μια αίθουσα, που ονομάζεται την αίθουσα της αποθέωσης, όπου πραγματοποιούνται μουσικές συναυλίες.
Μηκυναϊκός Τάφος στα Τζαννάτα
Στα Τζαννάτα, ο αρχαιολόγος Λάζαρος Κολώνας ανακάλυψε έναν μεγάλο θολωτό τάφο της Μυκηναικής περιόδου. Η εύρεση απολιθωμάτων, εργαλείων και σκαφών αποδεικνύουν ότι η περιοχή έχει κατοικηθεί από την προϊστορική περίοδο. Ο τάφος είναι 6,80m. Τα ευρήματα έχουν χρονολογηθεί από 1400 έως 1000 Π.Χ. Ο τάφος είναι ο μεγαλύτερος και καλύτερα που συντηρούνται μεταξύ εκείνων που βρίσκονται στο νησί. Η ανακάλυψή της αποδεικνύει την ύπαρξη ενός ισχυρού Μυκηναικού κέντρου, πιθανώς αυτό της Ομηρικής Ιθάκης.
Κάστρο της Άσσου
Σύμφωνα με την ιστορία, το 1585 ΟΙ Βενετοί ζητούν απο μία ομάδα Κεφαλλήνων την οικοδόμηση ενός πρόσθετου κάστρου, εκτός από αυτο του Αγίου Γεωργίου, για την καλύτερη προστασία του νησιού. Έτσι αποφασίστηκε ότι η πιό κατάλληλη περιοχή θα ήταν αυτή της χερσονήσου της Άσσου, λόγω των απότομων ακτών που ήταν απρόσιτες από τη θάλασσα. Οι μηχανικοί Marinos Gentilini και Gabuti συνεργάστηκαν για την κατασκευή του, που κάνει το κάστρο ένα λεπτό δείγμα της ευρωπαϊκής τέχνης της οχύρωσης του 16ου αιώνα. δυστυχώς η εγκατάσταση μόνιμου πληθυσμού ήταν δύσκολη στη χερσόνησο με συνέπεια την πτώση του κάστρου. Στους σύγχρονους χρόνους χρησίμευσε ως γεωργική φυλακή έως το 1953.
Μονή Αγίου Ανδρέα (Περατάτα)
Η Μονή του Αγίου Ανδρέα καταστράφηκε σχεδόν από το σεισμό του 1953. Η εκκλησία έχει αναδημιουργηθεί και έχει χρησιμοποιηθεί ως μουσείο. Ο σεισμός του 1953 αποκάλυψε νωπογραφίες του 16ου αιώνα, λόγω της αποσύνδεση της επικονίασης τσιμέντου. Μεταξύ των πολλών θησαυρών που ανακαλύφθηκαν είναι εικόνες, άμφια, αλλά το πιο ανεκτίμητο έκθεμα από όλα, είναι το πόδι του Αγίου Ανδρέας, που συντηρείται σε μια λειψανοθήκη γυαλιού.
Αίνος
Το βουνό Αίνος, ή σύμφωνα με τους Βενετούς Monte Nero, είναι το υψηλότερο βουνό του νησιού. Είναι δασώδες με μαύρα έλατα το δέντρο του FIR Cephalonian, το οποίο είναι μοναδικό παγκοσμίως. Κατά συνέπεια, το 1962 το δάσος Ainos με ένα συνολικό μέγεθος 28.620 m², ανακυρύχθηκε εθνικό πάρκο. Το πάρκο, που είναι το μικρότερο 10 εθνικών πάρκων στην Ελλάδα, βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού και διαιρείται σε δύο χωριστά μέρη: ο κύριος όγκος Ainos (23.160 m²), με ύψος μεταξύ 800m. και της υψηλότερης κορυφής (Μεγάλος Σωρός) σε 1.628m. και το βουνό Ρόδι, που βρίσκετε στα βορειοδυτικά του βουνού (5.460 m²), με ύψος μεταξύ 850m. υψηλού και της κορυφής 1.125m. Αλλοι τύποι βλαστήσεων, που συναντά κανείς είναι: νεαροί βλαστοί, Θάμνοι, χορτάρια, βαλανιδιές, κ.λπ. Πολλές ποικιλίες των ανωτέρω είναι ενδημικές στην Κεφαλονιά. Η κορυφή του βουνού προσφέρει μιαν απίστευτη θέα. Από εκεί μπορείτε να αγναντέψετε την Ζάκυνθο, τα βουνά της Ιθάκης και της Πελλοπονήσουκαι και αν είστε πραγματικά τυχεροί, μπορείτε να θαυμάσετε τα άγρια άλογα , ένα είδος που εχει σχεδόν εκλείψει. Η περιοχή επίσης εχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ο βωμός του ΔΙΑ έχει ανακαλυφθεί εκεί. Εκτός από τον Μεγάλο ΣωρόMegalos Soros, άλλες υψηλές κορυφές είναι: Κόκκινη Ράχη, ο Κσερακιάς και η Αγία Δυνατή.